Vill du veta vad smslån är? På denna sida hittar du små fakta om smslån som hjälper dig förstå dess innebörd, funktionallitet och tillämpbara användningsområde.
Här presenterar trovärdig information om smslån och tar död på vanliga myter.

Innehåll
  1. Begreppet smslån och dess innebörd
  2. Så fungerar smslån
  3. Användningsområde
  4. Fakta och myter om smslån
  5. Ungas lånevanor

Begreppet smslån och dess innebörd

Ordet smslån syftade ursprungligen en typ av lån där ansökan upprättas genom sms-meddelande. Idag är begreppet synonymt med snabblån som förmedlas mobilt eller via internet samt telefoni. Det krävs inte längre att man skickar ett sms för att få lån utan det går precis lika bra att låna på webben eller be supportpersonalen att upprätta en låneansökan.

Så fungerar smslån

Förenklat kan man säga att smslån fungerar som en ekonomisklivlina då alla andra alternativ är uteslutna. I samband med din ansökan kommer långivaren göra en kreditkontroll vilken sedan används för att bedöma din lämplighet. Om allt är i sin ordning kommer du kunna låna upp till 10.000 eller 15.000 kr. Utbetalning sker i vissa fall omedelbart till angivet konto alternativ med en dags fördröjning. Du måste sedan återbetala denna summa inom 15, 30, 60 eller 90 dagar beroende på avtal.

Användningsområde

Alla banktjänstemän är eniga om att snabblån inte är en rekommenderad kreditform. Undantagsvis kan dock smslån fylla sin funktion. Några tillfällen då denna låneform kan vara användbar är i samband med en oväntad utgift, vid utebliven lön eller i slutet av månaden. Viktigt att komma ihåg är att detta är en temporär form av finansiering och knappast billig, ta därför endast smslån då du vet med dig att du kommer klara av att betala tillbaka alla pengar i tid. Några tillfällen då du bör undvika att låna är vid shoppning, nöje, gambling och resor.

Fakta och myter om smslån

Fakta 1

Det finns idag omkring 50-70 aktiva smslångivare i Sverige. I ett försök att höja standarden för branschen har följande företag:

  • Risicum Capital AB
  • Lånbutiken
  • Meddelandelån (C Finance AB)
  • Ferratum (Ferratum Sweden AB)
  • Credigo (Northmill AB)
  • Easycredit (Northmill AB)
  • Mobillån (Mobillån Sverige AB)
  • Nano Kredit (Na No Invest & finans AB)
  • Smskredit (Mobillån Sverige AB)
  • Snabbfinans (S & A Sverige AB)
  • Monetti‎ (stödmedlem) (Folkia AS)
  • Kredit 365 (stödmedlem) (Folkia AS)

Gått samman och bildat Branschorganistionen Svenska Konsumentkreditföretagen Ekonomisk Förening, S.K.E.F.

Fakta 2

Det är i teorin inte farligare att använda smslån för att styra upp ekonomin jämför med andra lån utan säkerhet. Dock måste man precis som alltid se till att betala tillbaka hela skulden inom den avtalade tiden.

Fakta 3

Inte alla som lånar är unga men ungefär 20-40% av alla låntagarna är ungdomar i 18-25 års åldern.

Fakta 4

En del av de som söker sig till dessa lån har stora personliga problem som spelmissbruk eller andra typer av missbruk.

Fakta 5

Många hamnar hos Kronofogden pga. obetalda smslån skulder. Var dag hamnar 160 människor i kronofogdensregister på grund av obetalda sms-lån. Enbart under 2014 inkom 60 000 nya ärenden.

Fakta 6

Antalet kunder som får betalningsanmärkning efter obetalda snabblån ökar varje år. Under första kvartalet av 2014 skedde en ökning med 20% jämfört med 2013.

Fakta 7

Svenska jihadister skuldsätter sig genom att söka lån om mindre belopp från flera kreditbolag för att finansiera terrorresor till syrien. SÄPO och Finanspolisen samarbetar sedan 2015 för att förhindra detta.

Fakta 8

Det är ett återkommande problem att stulna identiteter används för att ansöka om snabb krediter i andras namn.

Myt 1

Ett förbud mot smslån skulle lösa alla bekymmer. Inte särskilt troligt då behovet av mindre penninglån alltid funnits och risken är överhängande att krimminella element då skulle ta över hela verksamheten.

Myt 2

Kreditprövning är ett vattentätt skott för att förhindra överskuldsättning.

Myt 3

Vem som helst kan låna pengar. Detta är inte sant smslångivarna gör en bedömning av återbetalningsförmågan, taxerad inkomst och du måste var myndig för att ansöka.

Myt 4

Har man rejäla skatteskulder kan man bli av med problemet genom att fly landet 5 år. Nej skuldavskrivning sker inte per automatik, endast personer som beviljats skuldsanering och uppfyller sin del av avtalet får sina skulder avskrivna. Numera är det dessutom mycket svårare att bli beviljad skuldsanering jämfört med vad det var tidigare.

Ungas lånevanor

Den vanligaste anledning till att ung vuxna skuldersätter sig är snabblån, kläder och mobiltelefoni. Att detta kan ske, beror till viss del på att kreditprövningarna ofta är bristfälliga. Därför ser regeringen just nu över möjligheterna att befria låntagaren från återbetalningskravet ifall man upptäcker brister i kreditupplysningsförfarandet, om förslaget äger laga kraft kan det innebära att kreditgivare som slarvat med kontrollerna tvingas stå för hela lånekostnaden.

Idag är ca 30 000 – 40 000 unga vuxna skuldsatta hos kronofogden, en siffra som tyvärr växer sig allt större.
2015-10-28 kunde Sveriges Radio avslöja att brister i kreditprövningssystemet gör det möjligt att söka flera smslån på kort tid. Enligt Ekot finns det idag inget kreditupplysningsbolag som gör tillräckligt omfattande kontroller av ansökningspersonens ekonomi, vilket lämnar utrymme för den enskilde att söka flera lån på kort tid.

Varför tar unga smslån?

Det finns flera skäl till varför unga lånar pengar, att det ofta blir just smslån är dock inte speciellt konstigt. Unga vuxna har ofta svårare att få ett banklån och tvingas därför att söka lån från mindre aktörer. En annan tänkbar anledning är att unga generellt har ett mer ”kortsiktigt tänk” än äldre och är därmed även benägna att ta större risker på olika områden i livet, att utsetta ekonomin för risker är inget undantag.

Är 18 år en rimlig åldersgräns för SMSlån?

Hur mycket ansvar förväntas man egentligen ta som 18-åring? Vilka förpliktelser är rimliga och vilka områden bör fortfarande överlåtas åt mer erfarna? Svaret på dessa frågor är inte helt självklart, mycket till följd av att många av oss lever under olika förutsättningar och villkor. Vissa som är 18 år har sedan länge flyttat från sina föräldrar och barndomshem för att istället bo i lägenhet, medan somliga andra fortfarande bor hemma. Andra personer i 18-års ålder betalar alla räkningar själv och är väldigt självständiga, medan vissa andra fortfarande förlitar sig på stöd från omgivningen. Hur vi lever och vilket ansvar vi tar är helt enkelt väldigt varierande, och varken det ena eller det andra är rätt. Så hur ligger det egentligen till när det kommer till SMS-lån? Är det rimligt att en 18-åring som fortfarande går i gymnasiet får ta finansiella beslut och lån?

Det finns såklart många olika detaljer och faktorer att ta i beaktning, och ofta handlar det mer om personlig utveckling och mognad än en åldersfråga. Naturligtvis är detta ett svårt ämne, särskilt för låneinstitut och företag som erbjuder SMS-lån. Ur en ren moralisk synpunkt så är inte alltid lån eller skulder det som ligger högst på prioriteringslistan för en människa som precis blivit vuxen. Samtidigt så kan det ibland komma oförutsägbara utgifter eller räkningar, och alla har inte släkt eller vänner att falla tillbaka på – och då kan ett sms lån vara en utmärkt lösning. Att försäkra sig om att en person kan betala tillbaka pengar sker oftast via en kreditkontroll, oavsett ålder. På så sätt får man större insyn i återbetalningsförmågan och låntagarens ekonomiska situation, och kan göra individuella bedömningar.

Uttrycket ”dra alla över en kam” kunde inte vara mer på pricken än när det kommer till att låna ut pengar till ungdomar. Många kan fortfarande vara lite omogna i sinnet, och det är inte alltid man har en så stor erfarenhet av fakturor och ekonomi. Somliga andra kan som tidigare nämnt vara högst lämpliga personer att ta ett lån, med både helgjobb och sidoinkomster som kan täcka upp skulden. Så ska man ha en 18-årsgräns för SMS lån, eller ska den vara högre? Vi får idag öppna bankkonton, ansöka om kreditkort och ta körkort när man är 18 år. Samhället säger med andra ord att det är helt okej att ta sitt vuxna ansvar och börja bidra. Därför kan man också tycka det är rimligt och helt korrekt att man ska få ta ett sms lån när man är 18 år, åtminstone ifall man ska tillämpa samma principer som för övriga ansvarstaganden.

Vi lever idag i ett samhälle som allt mer styrs av staten, och åldersgränser tillämpas på såväl vad vi får dricka som vad vi får göra. Låneinstitut, banker och låneföretag är ett av de få ställen där staten fortfarande inte har all kontroll – och ur många ögon kan detta vara positivt. Ifall en 18-åring dessutom skulle få problem med att betala tillbaka får man dessutom en inblick i hur vuxenvärlden fungerar, och konsekvenserna av ens agerande. SMS-lån när man är 18 år kan alltså lika mycket vara en räddning som en dyr läxa. Är det bra eller dåligt? Ja, det beror nog på vem man frågar.