Vill du veta vad smslån är? På denna sida hittar du små fakta om smslån som hjälper dig förstå dess innebörd, funktionallitet och tillämpbara användningsområde.
Här presenterar trovärdig information om smslån och tar död på vanliga myter.

Innehåll (Tidigare publicerat på casho.se)
 1. Begreppet smslån och dess innebörd
 2. Så fungerar smslån
 3. Användningsområde
 4. Fakta och myter om smslån
 5. Ungas lånevanor

Begreppet smslån och dess innebörd

Ordet smslån syftade ursprungligen en typ av lån där ansökan upprättas genom sms-meddelande. Idag är begreppet synonymt med snabblån som förmedlas mobilt eller via internet samt telefoni. Det krävs inte längre att man skickar ett sms för att få lån utan det går precis lika bra att låna på webben eller be supportpersonalen att upprätta en låneansökan.

Så fungerar smslån

Förenklat kan man säga att smslån fungerar som en ekonomisklivlina då alla andra alternativ är uteslutna. I samband med din ansökan kommer långivaren göra en kreditkontroll vilken sedan används för att bedöma din lämplighet. Om allt är i sin ordning kommer du kunna låna upp till 10.000 eller 15.000 kr. Utbetalning sker i vissa fall omedelbart till angivet konto alternativ med en dags fördröjning. Du måste sedan återbetala denna summa inom 15, 30, 60 eller 90 dagar beroende på avtal.

Användningsområde

Alla banktjänstemän är eniga om att snabblån inte är en rekommenderad kreditform. Undantagsvis kan dock smslån fylla sin funktion. Några tillfällen då denna låneform kan vara användbar är i samband med en oväntad utgift, vid utebliven lön eller i slutet av månaden. Viktigt att komma ihåg är att detta är en temporär form av finansiering och knappast billig, ta därför endast smslån då du vet med dig att du kommer klara av att betala tillbaka alla pengar i tid. Några tillfällen då du bör undvika att låna är vid shoppning, nöje, gambling och resor.

Fakta och myter om smslån


Fakta 1

Det finns idag omkring 50-70 aktiva smslångivare i Sverige. I ett försök att höja standarden för branschen har följande företag:

 • Risicum Capital AB
 • Lånbutiken
 • Meddelandelån (C Finance AB)
 • Ferratum (Ferratum Sweden AB)
 • Credigo (Northmill AB)
 • Easycredit (Northmill AB)
 • Mobillån (Mobillån Sverige AB)
 • Nano Kredit (Na No Invest & finans AB)
 • Smskredit (Mobillån Sverige AB)
 • Snabbfinans (S & A Sverige AB)
 • Monetti‎ (stödmedlem) (Folkia AS)
 • Kredit 365 (stödmedlem) (Folkia AS)

Gått samman och bildat Branschorganistionen Svenska Konsumentkreditföretagen Ekonomisk Förening, S.K.E.F.


Fakta 2

Det är i teorin inte farligare att använda smslån för att styra upp ekonomin jämför med andra lån utan säkerhet. Dock måste man precis som alltid se till att betala tillbaka hela skulden inom den avtalade tiden.


Fakta 3

Inte alla som lånar är unga men ungefär 20-40% av alla låntagarna är ungdomar i 18-25 års åldern.


Fakta 4

En del av de som söker sig till dessa lån har stora personliga problem som spelmissbruk eller andra typer av missbruk.


Fakta 5

Många hamnar hos Kronofogden pga. obetalda smslån skulder. Var dag hamnar 160 människor i kronofogdensregister på grund av obetalda sms-lån. Enbart under 2014 inkom 60 000 nya ärenden.


Fakta 6

Antalet kunder som får betalningsanmärkning efter obetalda snabblån ökar varje år. Under första kvartalet av 2014 skedde en ökning med 20% jämfört med 2013.


Fakta 7

Svenska jihadister skuldsätter sig genom att söka lån om mindre belopp från flera kreditbolag för att finansiera terrorresor till syrien. SÄPO och Finanspolisen samarbetar sedan 2015 för att förhindra detta.


Fakta 8

Det är ett återkommande problem att stulna identiteter används för att ansöka om snabb krediter i andras namn.