Först firar vi jul, sedan vill vi njuta av mellandagarna och sedan är det dags att fira nyår. Pengarna rullar ofta fort under festmånaden december. Tyvärr är det därför många som vaknar upp till det nya året, med ett i det närmaste tomt bankkonto.

Statistik visar att januari är den månad på året då flest hushåll tvingas leva troftigt i väntan på den kommande löneutbetalningen. Något som även visar sig i antalet låneansökningar som inkommer till kreditbolagen.

För att klara av januari utan att behöva låna pengar, krävs viss planering och budgetering så att pengarna räcker hela vägen fram tills löneutbetalningen. Det behövs oftast inte speciellt mycket för att man skall kunna leva lite längre på jullönen. Enklast är att du redan under mellandagarna ser till att betala alla inkommande räkningar som måste betalas och köpa in ordentliga med basvaror så att hushållets alla ”måsten” är tillgodosedda. Linser, mjöl och potatis kostar inte många kronor att köpa in och på dessa varor kan du och din familj leva flera dagar om så krävs.Tänk även på att budgetera för toapapper, disk- och tvättmedel och andra viktiga hushållsprodukter.

De pengar som eventuellt sedan blir över kan användas till nyårsfirande och andra roligheter, men försök även att behålla en liten buffert som kan nyttjas om något oförutsett skulle inträffa.